Täysjyväleipä

14. huhtikuuta 2010


Photo (c) Mimi

Tässä on melko helppo ja nopea resepti terveellisen täysjyväleivän tekoon. Uuni höyrytoiminnolla olisi aika kätevä rapean pinnan aikaan saamiseksi, mutta näin kotioloissa itse sumutan suihkepullosta vettä muutamia kertoja paiston aikana. Ei sillä ihan samaa tulosta tule kuin höyryuunissa, mutta sinne päin kuitenkin, pieni kiilto leipien pinnalle syntyy. :) Tätä taikinaa tulee juuri sopiva määrä noin 4-5 litraiseen yleiskoneen kulhoon. Tarvitset tietenkin myös taikinakoukun. Käsinkin voi tehdä taikinan, tosin silloin tarvitaan melko pitkä vaivausaika.

Täysjyväleipä (2 kpl)

- 5 dl vettä
- 11g kuivahiivaa (1 pss)
- 20g suolaa
- 25g siirappia
- 200g täysjyvävehnäjauhoja (graham)
- 600g+ vehnäjauhoja (lisää vehnäjauhoja enemmän tarpeen vaatiessa sopivan kiinteän taikinan aikaansaamiseksi)
- 25g voita

Lämmitä vesi 42 asteeseen, kaada se yleiskoneen kulhoon ja lisää joukkoon hiiva, suola ja siirappi. Käytä taikinakoukkua ja hiljaista nopeutta, ja lisää kaikki jauhot nesteeseen. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Lisää voi murustellen joukkoon ja anna vaivautua vielä 5 minuuttia. Taikina on valmista kun se ei tartu sormiin ja on sopivan kiinteää. Voit siis tarpeen vaatiessa lisätä liian tahmaiseen tai pehmeään taikinaan vehnäjauhoja lisää.

Kaavi valmis taikina tasolle, puolita taikina ja leivo kaksi pyöreää leipää. Nosta leivät leivinpaperin päälle pellille ja peitä liinalla, anna kohota noin 20 minuuttia. Kohoamisen jälkeen leikkaa leipien pintaan viillot. Halutessasi voit myös sihdata jauhoa leipien päälle.

1. Jos sinulla on höyryuuni käytössä, paista ensin leipiä höyryllä 100 asteessa 2 minuuttia. Siirrä sitten paiston puolelle noin 190 astetta, noin 20 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 96 astetta.

2. Jos sinulla ei ole höyryuunia kotona (kuten minulla :D), niin sumuta suihkepullolla leipien päälle vettä ja laita uuniin noin 190 asteeseen paistumaan. Sumuta leipiä vedellä muutama kerta paiston aikana. Paista leipiä 20 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 96 astetta.

Anna valmiiden leipien jäähtyä pellillä liinan alla hyvän aikaa ennen leikkaamista.


Photo (c) Mimi

Vinkki: Säilyvyyden helpottamisen kannalta leivät voi viipaloida valmiiksi ja laittaa pakkaseen, mistä niitä on helppo ottaa muutama viipale kerrallaan ja sulattaa ne leivänpaahtimen kautta. :)

0 kommenttia: