Risotto artisokansydämien kera

18. huhtikuuta 2010


Photo (c) Mimi

Risotot ovat aivan taivaallisia... Voisin tehdä ja syödä vaikka joka päivä erilaisia risottoja, niin herkullisia ne ovat. Tässä asiayhteydessä puhun siis italialaisista risotoista, en suomalaisesta versiosta. Suomalainen risotto à la herne-maissi-paprika on täysin non-existent minulle.

Siirrytään kuitenkin asiaan. Artisokansydämet ovat suurta herkkuani, ja kun löysin, taas kerran, pienestä reseptikirjastani hamassa menneisyydessä ennen kokkiaikojani risottoreseptin johon tulee artisokansydämiä, niin olin aivan myyty. Sitäpaitsi että resepti on helppo kuin mikä ja ystävieni myös ylistämä, siihen ei tarvita paljoa raaka-aineita ja risotto valmistuu melko nopeasti. Ja on aivan älyttömän herkullista, suosittelen kokeilemaan.

Risotto artisokansydämien kera (4:lle)

- 1,25 litraa kana- tai kasvislientä
- 225g säilöttyjä artisokansydämiä, valutettuna ja neljään lohkoon leikattuna
- 1 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl voita
- 1 salottisipuli, hienonnettuna
- 280g (n. 3,5 dl) risottoriisiä (Huom. tavallinen riisi ei käy)
- 85g parmesanraastetta tai Grana Padanoa
- suolaa ja mustapippuria
- tuoretta persiljaa koristeeksi

Kuumenna öljy ja 2 rkl voita kattilassa keskilämmöllä. Lisää kattilaan sipuli ja kuullota hämmentäen sipuli pehmeäksi noin 5 minuutin ajan, älä ruskista. Vähennä lämpöä ja lisää joukkoon kypsentämätön riisi, sekoita se hyvin öljyn, voin ja sipulin joukkoon. Hämmennä jatkuvasti noin 3 minuuttia tai kunnes riisi on läpikuultavaa. Älä anna riisin palaa pohjaan.

Lisää vähitellen joukkoon kuumaa kana- tai kasvislientä (n. pari desiä kerrallaan). Hämmennä jatkuvasti ja lisää nestettä sitä mukaan lisää kun se imeytyy riisiin. Lisää lämpöä, jotta neste kuplii. Keitä noin 15-20 minuuttia tai kunnes olet saanut kaiken nesteen käytettyä ja riisi kypsää. Tärkeää on hämmentää riisiä koko ajan nesteen lisäämisen ajan, sillä nesteen vähittäinen lisääminen ja hämmentäminen saavat aikaan risottoriisille ominaisen "kermaisen" olomuodon kun riisin tärkkelys lähtee irtoamaan.

Keittämisvaiheen jälkeen lisää kattilaan riisin sekaan artisokansydämet ja keitä vielä 5 minuuttia varovaisesti hämmentäen. Siirrä kattilaan sivuun liedeltä ja lisää loput voista. Sekoita hyvin ja lisää sitten parmesanraaste, hämmennä kunnes juusto alkaa sulamaan. Mausta risotto suolalla ja mustapippurilla ja koristele valmis annos persiljalla.

Resepti löytyy siis myös Ruokasuosikit - Italia kirjasta. Yllä olevassa kuvassa on myös persiljan sijaan koristeena herneenversoa.

0 kommenttia: