Caesar-salaatti

6. huhtikuuta 2010

Caesar-salaatti on aika klassikko, ja yksi omista lempisalaateistani. Salaatti toimii mainiosti sellaisenaan, tai eri variaatioina broilerin, pekonin tai katkarapujen kanssa. Helposti muokattavissa oleva resepti siis. :)

Caesar-salaatti (4:lle)

- 1 iso kerä roomansalaattia tai muuta vastaavaa napakkaa kerälajiketta (esim. jäävuorisalaatti)

Krutongit

- n. 6 viipaletta vehnäpaahtoleipää (mieluiten melko tiivistä laatua olevaa)
- valkosipulilla maustettua oliiviöljyä
- (tuoretta timjamia)

Caesar-kastike
- 1 keltuainen
- 1 dl rypsiöljyä (oliiviöljy tekee melko kirpeän maun, en suosittele)
- 1/2 tl punaviinietikkaa
- 1/2 tl dijon-sinappia
- 2 tl anjovistahnaa (löytyy mm. Stockmannin Herkusta)
- 1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
- 1 sitruuna
- worchestershire-kastiketta
- hieman hienoksi raastettua parmesania
- suolaa ja valkopippuria

- Salaatin päälle parmesanlastuja ja krutonkeja

Valmistaaksesi krutonkeja, leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja leikkaa viipaleet noin 1cm x 1cm kokoisiksi kuutioiksi. Pirskottele kuutioiden päälle valkosipulilla maustettua oliiviöljyä (halutessasi myös timjamia) ja paista pannulla tai uunissa kauniin kullanruskeiksi. Valmiita krutonkeja voi säilyttää esimerkiksi paperipussissa ilmavasti.

Valmista seuraavaksi kastike. Sekoita keltuaisen, punaviinietikan ja dijon-sinapin joukkoon varovaisesti rypsiöljy. Keltuainen ei saa vaahdottua, mutta seoksen tulisi kuitenkin emulgoitua majoneesiksi. Mausta valmis majoneesi anjovistahnalla, valkosipulilla, worchestershire-kastikeella ja parmesanraasteella ja ohenna se lopuksi sopivan juoksevaksi kastikkeeksi sitruunan mehulla. Mausta vielä valkopippurilla ja tarpeen mukaan suolalla.

Pese salaatinlehdet ja poista lehtiruodon paksuin osa. Revi salaatinlehdet sopivan kokoisiksi. Sekoita lehtien joukkoon kastiketta, ripottele valmiin annoksen päälle krutonkeja ja parmesanlastuja. Tarjoile.

Halutessasi voit lisätä salaattiin esim. valkosipulissa ja yrteissä marinoitua broilerin rintafilettä, joka on kypsennetty uunissa pienen pannulla ruskistuksen jälkeen. Rintafileen voit jäähdytyksen jälkeen viipaloida salaatin päälle. Myös katkaravut ovat toinen vaihtoehto äyriäisistä tykkääville tai rapeaksi paistettu ja kuutioitu pekoni.

0 kommenttia: