Risotto artisokansydämien kera

18. huhtikuuta 2010


Photo (c) Mimi

Risotot ovat aivan taivaallisia... Voisin tehdä ja syödä vaikka joka päivä erilaisia risottoja, niin herkullisia ne ovat. Tässä asiayhteydessä puhun siis italialaisista risotoista, en suomalaisesta versiosta. Suomalainen risotto à la herne-maissi-paprika on täysin non-existent minulle.

Siirrytään kuitenkin asiaan. Artisokansydämet ovat suurta herkkuani, ja kun löysin, taas kerran, pienestä reseptikirjastani hamassa menneisyydessä ennen kokkiaikojani risottoreseptin johon tulee artisokansydämiä, niin olin aivan myyty. Sitäpaitsi että resepti on helppo kuin mikä ja ystävieni myös ylistämä, siihen ei tarvita paljoa raaka-aineita ja risotto valmistuu melko nopeasti. Ja on aivan älyttömän herkullista, suosittelen kokeilemaan.

Risotto artisokansydämien kera (4:lle)

- 1,25 litraa kana- tai kasvislientä
- 225g säilöttyjä artisokansydämiä, valutettuna ja neljään lohkoon leikattuna
- 1 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl voita
- 1 salottisipuli, hienonnettuna
- 280g (n. 3,5 dl) risottoriisiä (Huom. tavallinen riisi ei käy)
- 85g parmesanraastetta tai Grana Padanoa
- suolaa ja mustapippuria
- tuoretta persiljaa koristeeksi

Kuumenna öljy ja 2 rkl voita kattilassa keskilämmöllä. Lisää kattilaan sipuli ja kuullota hämmentäen sipuli pehmeäksi noin 5 minuutin ajan, älä ruskista. Vähennä lämpöä ja lisää joukkoon kypsentämätön riisi, sekoita se hyvin öljyn, voin ja sipulin joukkoon. Hämmennä jatkuvasti noin 3 minuuttia tai kunnes riisi on läpikuultavaa. Älä anna riisin palaa pohjaan.

Lisää vähitellen joukkoon kuumaa kana- tai kasvislientä (n. pari desiä kerrallaan). Hämmennä jatkuvasti ja lisää nestettä sitä mukaan lisää kun se imeytyy riisiin. Lisää lämpöä, jotta neste kuplii. Keitä noin 15-20 minuuttia tai kunnes olet saanut kaiken nesteen käytettyä ja riisi kypsää. Tärkeää on hämmentää riisiä koko ajan nesteen lisäämisen ajan, sillä nesteen vähittäinen lisääminen ja hämmentäminen saavat aikaan risottoriisille ominaisen "kermaisen" olomuodon kun riisin tärkkelys lähtee irtoamaan.

Keittämisvaiheen jälkeen lisää kattilaan riisin sekaan artisokansydämet ja keitä vielä 5 minuuttia varovaisesti hämmentäen. Siirrä kattilaan sivuun liedeltä ja lisää loput voista. Sekoita hyvin ja lisää sitten parmesanraaste, hämmennä kunnes juusto alkaa sulamaan. Mausta risotto suolalla ja mustapippurilla ja koristele valmis annos persiljalla.

Resepti löytyy siis myös Ruokasuosikit - Italia kirjasta. Yllä olevassa kuvassa on myös persiljan sijaan koristeena herneenversoa.

Täysjyväleipä

14. huhtikuuta 2010


Photo (c) Mimi

Tässä on melko helppo ja nopea resepti terveellisen täysjyväleivän tekoon. Uuni höyrytoiminnolla olisi aika kätevä rapean pinnan aikaan saamiseksi, mutta näin kotioloissa itse sumutan suihkepullosta vettä muutamia kertoja paiston aikana. Ei sillä ihan samaa tulosta tule kuin höyryuunissa, mutta sinne päin kuitenkin, pieni kiilto leipien pinnalle syntyy. :) Tätä taikinaa tulee juuri sopiva määrä noin 4-5 litraiseen yleiskoneen kulhoon. Tarvitset tietenkin myös taikinakoukun. Käsinkin voi tehdä taikinan, tosin silloin tarvitaan melko pitkä vaivausaika.

Täysjyväleipä (2 kpl)

- 5 dl vettä
- 11g kuivahiivaa (1 pss)
- 20g suolaa
- 25g siirappia
- 200g täysjyvävehnäjauhoja (graham)
- 600g+ vehnäjauhoja (lisää vehnäjauhoja enemmän tarpeen vaatiessa sopivan kiinteän taikinan aikaansaamiseksi)
- 25g voita

Lämmitä vesi 42 asteeseen, kaada se yleiskoneen kulhoon ja lisää joukkoon hiiva, suola ja siirappi. Käytä taikinakoukkua ja hiljaista nopeutta, ja lisää kaikki jauhot nesteeseen. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Lisää voi murustellen joukkoon ja anna vaivautua vielä 5 minuuttia. Taikina on valmista kun se ei tartu sormiin ja on sopivan kiinteää. Voit siis tarpeen vaatiessa lisätä liian tahmaiseen tai pehmeään taikinaan vehnäjauhoja lisää.

Kaavi valmis taikina tasolle, puolita taikina ja leivo kaksi pyöreää leipää. Nosta leivät leivinpaperin päälle pellille ja peitä liinalla, anna kohota noin 20 minuuttia. Kohoamisen jälkeen leikkaa leipien pintaan viillot. Halutessasi voit myös sihdata jauhoa leipien päälle.

1. Jos sinulla on höyryuuni käytössä, paista ensin leipiä höyryllä 100 asteessa 2 minuuttia. Siirrä sitten paiston puolelle noin 190 astetta, noin 20 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 96 astetta.

2. Jos sinulla ei ole höyryuunia kotona (kuten minulla :D), niin sumuta suihkepullolla leipien päälle vettä ja laita uuniin noin 190 asteeseen paistumaan. Sumuta leipiä vedellä muutama kerta paiston aikana. Paista leipiä 20 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 96 astetta.

Anna valmiiden leipien jäähtyä pellillä liinan alla hyvän aikaa ennen leikkaamista.


Photo (c) Mimi

Vinkki: Säilyvyyden helpottamisen kannalta leivät voi viipaloida valmiiksi ja laittaa pakkaseen, mistä niitä on helppo ottaa muutama viipale kerrallaan ja sulattaa ne leivänpaahtimen kautta. :)

Pepperonipasta

12. huhtikuuta 2010


Photo (c) Mimi

Helppo ja nopea pastaherkku, varsinkin pepperonin ystäville. Tästä reseptistä olisi helppo tehdä halutessaan chorizo-versio, hieman espanjalaistyyliin. :) Ohje on jälleen kerran Ruokasuosikit - Italia kirjasta, pian varmasti kulutan puhki kirjan sivut kun sitä niin usein selailen. :D Tähän reseptiin sopii myös valkosipuli hyvin, jos sitä erityisesti rakastaa kuten minä. ^_^

Pepperonipasta (4:lle)

- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 sipuli, hienonnettuna
- 1 punainen ja 1 oranssi paprika, renssattuna ja paloiteltuna
- 800g tomaattimurskaa
- 1 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja pyreenä
- (1 tl paprikamaustetta)
- 225g pepperonimakkaraa, viipaleina
- pieni kourallinen tuoretta persiljaa, hienonnettuna
- 450g kuivaa garganellipastaa, tai muuta vastaavaa
- suolaa ja mustapippuria

Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä kattilassa, lisää sipuli ja kuullota välillä sekoittaen miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes sipuli pehmenee. Lisää paprikat, tomaattimurska, tomaattipyree ja paprikamauste (halutessasi). Kiehauta kastiketta, ja lisää sen jälkeen pepperoniviipaleet. persilja ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin, vähennä lämpöä ja anna hautua noin 15 minuuttia. Keitä hautumisen aikana pasta al denteksi (noin 8-10 minuuttia) kevyesti suolatussa vedessä. Valuta kypsä pasta hyvin, siirrä tarjoiluastiaan ja sekoita joukkoon 1 rkl oliiviöljyä. Lisää lopuksi kastike pastan sekaan, sekoita hyvin, koristele persiljalla ja tarjoile heti.


Photo (c) Mimi

Edit: Pepperonipasta sai kuvat, jei. Kuvassa olevaa pastaa muokkasin sen verran, että laitoin pepperonien määrästä puolet pepperonia ja puolet kidneypapuja. Pasta on myös täysjyväpastaa. Tomaattipyreen sijasta laitoin aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina. Hyvää tuli myös näillä muutoksilla. :)

Vilhelmiinat

8. huhtikuuta 2010

Taivaallisia keksejä nämä vilhelmiinat, suuri kiitos reseptistä kuuluu Minnille. :) Näiden keksien lisäksi en ainakaan muista että olisin koskaan ennen tehnyt muita kuin amerikkalaisia cookie keksejä... ja tietty pipareita ja kaurakeksejä. Ehkä en ole ollut niin keksi-ihmisiä aiemmin? Pitäisi varmaan muuttaa mieltymyksiä nyt leivonnan suhteen ja kokeilla enemmän erilaisia pikkuleipäreseptejä, niitähän tuo varsin vastikään hankkimani kirjakin on pullollaan. Teekupillinen ja keksi iltapäivisin jaksaa kyllä pitää virkeänä iltaan asti. :)

Vilhelmiinat (yksi pellillinen)

- 200g voita
- 2 dl sokeria
- 2 rkl siirappia
- 1 kananmunan keltuainen
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 tl ruokasoodaa

Vatkaa sekaisin pehmeä voi, sokeri ja siirappi. Lisää keltuainen ja sekoita. Lisää vaniljasokeri ja ruokasooda vehnäjauhoihin, ja lisää jauhoseos voi-sokeri-seoksen joukkoon. Nypi murumaiseksi taikinaksi. Leivo taikinasta neljä samankokoista tankoa ja aseta tangot leivinpaperin päälle pellille vierekkäin, mutta jätä hyvin väliä, sillä taikina leviää uunissa. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Jos haluat kekseistä pehmeämpiä, pidä muutama minuutti vähemmän aikaa uunissa. Leikkaa valmiit kypsät tangot heti kuumina sopivan kokoisiksi (n. 3 cm) kekseiksi. Anna jäähtyä pellillä ja säilytä kannellisessa rasiassa.

Samettinen bataattisosekeitto

7. huhtikuuta 2010

Tykkään itse kovasti sosekeitoista. Varsinkin bataattikeitto on herkullisen hyvää, siinä kun on pieni makean vivahde ja kookosmaito tekee siitä ihanan samettista. Bataatti on muutoin melkein kuin peruna, mitä nyt vaatii hieman pidemmän kypsymisajan, mutta makean makuisena juureksena se on täydellinen sosekeittoihin. Yksi omista suosikeistani. :)

Samettinen bataattisosekeitto (2-3:lle)

- 2 pientä tai 1 iso bataatti, kuorittuna ja paloiteltuna
- 2 porkkanaa, kuorittuna ja paloiteltuna
- 1 sipuli, hienonnettuna
- 2 cm pala tuoretta inkivääriä, hienona raasteena (myös inkiväärijauhe käy)
- 50g voita
- 5 dl-1 l kasvislientä
- 1 lime
- 1-2 dl kookosmaitoa
- sokeria, 
suolaa ja valkopippuria

Kuullota kattilassa voissa hienonnettu sipuli ja lisää joukkoon paloitellut juurekset. Kuullota kasviksia 5 minuuttia. Kaada kasvislientä aluksi 5 dl kattilaan (tai kunnes kasvikset peittyvät) ja keitä kasvikset hiljalleen hauduttamalla pehmeiksi. Lisää lientä hauduttamisen aikana jos tarpeen. Soseuta ainekset sileäksi keitoksi. Lisää joukkoon kookosmaitoa, limen mehu ja ripaus sokeria. Lisää myös kasvislientä sen mukaan kuinka juoksevaa/paksua keitosta haluat. Kiehauta sosekeitto, mutta älä enää keitä. Tarkista maku ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile bataattisosekeitto krutonkien kanssa, krutonkien ohjeen löydät caesar-salaatin reseptistä.

Omenapiirakka

Tällä reseptillä syntyy maailman parasta omenapiirakkaa. Ihanan makuista ja todella pehmeää... Herkkua etenkin vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Ohje on netistä löytynyt, mutta ensimmäisen kerran maistoin tätä piirakkaa ystävän tekemänä. Eli tavallaan pitäisi kiittää häntä reseptin löytymisestä. ;)

Omenapiirakka

- 200g voita tai margariinia
- 1,5 dl sokeria
- 3 dl jauhoja
- 1 kananmuna
- 0,75 dl maitoa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 keskikokoista omenaa (kirpeät toimivat hyvin)
- kanelia ja sokeria
- (fariinisokeria pinnalle)

Sulata voi tai margariini, ja sekoita rasva yhteen sokerin kanssa. Lisää jauhot, sekoita ja ota massasta sivuun noin 1 dl myöhempää käyttöä varten. Lisää suurempaan määrään massaa kananmuna, maito, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi ja levitä voideltuun piirakkavuokaan. Kuori ja leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi, ja asettele ne taikinan päälle vuokaan. Sirottele piirakan päälle sokeria ja kanelia ja lopuksi murustele 1 dl sivuun otettua massaa. Halutessasi voit myös ripotella piirakan päälle vielä fariinisokeria. Paista piirakka uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Caesar-salaatti

6. huhtikuuta 2010

Caesar-salaatti on aika klassikko, ja yksi omista lempisalaateistani. Salaatti toimii mainiosti sellaisenaan, tai eri variaatioina broilerin, pekonin tai katkarapujen kanssa. Helposti muokattavissa oleva resepti siis. :)

Caesar-salaatti (4:lle)

- 1 iso kerä roomansalaattia tai muuta vastaavaa napakkaa kerälajiketta (esim. jäävuorisalaatti)

Krutongit

- n. 6 viipaletta vehnäpaahtoleipää (mieluiten melko tiivistä laatua olevaa)
- valkosipulilla maustettua oliiviöljyä
- (tuoretta timjamia)

Caesar-kastike
- 1 keltuainen
- 1 dl rypsiöljyä (oliiviöljy tekee melko kirpeän maun, en suosittele)
- 1/2 tl punaviinietikkaa
- 1/2 tl dijon-sinappia
- 2 tl anjovistahnaa (löytyy mm. Stockmannin Herkusta)
- 1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
- 1 sitruuna
- worchestershire-kastiketta
- hieman hienoksi raastettua parmesania
- suolaa ja valkopippuria

- Salaatin päälle parmesanlastuja ja krutonkeja

Valmistaaksesi krutonkeja, leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja leikkaa viipaleet noin 1cm x 1cm kokoisiksi kuutioiksi. Pirskottele kuutioiden päälle valkosipulilla maustettua oliiviöljyä (halutessasi myös timjamia) ja paista pannulla tai uunissa kauniin kullanruskeiksi. Valmiita krutonkeja voi säilyttää esimerkiksi paperipussissa ilmavasti.

Valmista seuraavaksi kastike. Sekoita keltuaisen, punaviinietikan ja dijon-sinapin joukkoon varovaisesti rypsiöljy. Keltuainen ei saa vaahdottua, mutta seoksen tulisi kuitenkin emulgoitua majoneesiksi. Mausta valmis majoneesi anjovistahnalla, valkosipulilla, worchestershire-kastikeella ja parmesanraasteella ja ohenna se lopuksi sopivan juoksevaksi kastikkeeksi sitruunan mehulla. Mausta vielä valkopippurilla ja tarpeen mukaan suolalla.

Pese salaatinlehdet ja poista lehtiruodon paksuin osa. Revi salaatinlehdet sopivan kokoisiksi. Sekoita lehtien joukkoon kastiketta, ripottele valmiin annoksen päälle krutonkeja ja parmesanlastuja. Tarjoile.

Halutessasi voit lisätä salaattiin esim. valkosipulissa ja yrteissä marinoitua broilerin rintafilettä, joka on kypsennetty uunissa pienen pannulla ruskistuksen jälkeen. Rintafileen voit jäähdytyksen jälkeen viipaloida salaatin päälle. Myös katkaravut ovat toinen vaihtoehto äyriäisistä tykkääville tai rapeaksi paistettu ja kuutioitu pekoni.

Bavettine savulohen ja rucolan kera

Monet yksinkertaiset ruoat maistuvat jopa yllättävän herkullisilta. Tämä pastaruoka on yksi sellaisista. Tarvitaan vain muutamia raaka-aineita ja hieman aikaa, ja nopeasti valmistuu helppoa italialaista ruokaa.

Bavettine savulohen ja rucolan kera (4:lle)

- 350g bavettine-pastaa (tai vaihtoehtoisesti tagliatellea/spagettia)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
- 120g kylmäsavulohta, ohuina suikaleina
- 55g rucolaa
- suolaa ja mustapippuria
- sitruunanlohko koristeeksi

Kiehauta isossa kattilassa kevyesti suolattua vettä, lisää pasta ja keitä kunnes pasta on al dente (noin 5-10 minuuttia). Hieman ennen keittoajan päättymistä kuumenna öljy paistinpannussa, lisää valkosipuli ja kuullota hetki miedolla lämmöllä. Älä ruskista valkosipulia, muuten se maistuu kitkerälle. Lisää kylmäsavulohi ja rucola, paista jatkuvasti sekoittaen 1 minuutti ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Valuta pasta ja nostele se kevyesti kylmäsavulohen ja rucolan joukkoon. Koristele valmis annos sitruunanlohkolla ja rouhi hieman mustapippuria vielä päälle.

Resepti on Ruokasuosikit - Italia kirjasta (Parragon Books).

Munakoisoja mozzarellan ja parmesaanin kera

Aa, ihana Italia... Italia kyllä kummasti pysyy aina lempimaanani, mitä tulee erityisesti ruokiin. Italialaiset ruoat vain vievät kielen mennessään. Tämä resepti on kotoisin pienestä Ruokasuosikit - Italia kirjasta (Parragon Books). Näppärä pieni kirja, täynnä mitä herkullisimpia reseptejä. Nyt esittelemäni resepti on yksi suosikeistani, varsinkin koska olen juusto-ihmisiä itse, rakastan mozzarellaa ja parmesaania. Nam. :D

Tämä on siitä kätevä resepti, että vuokaruoan voi syödä sellaisenaan, jonkin lihan lisäkkeenä tai salaatin kanssa. Mitä kukin itse haluaa.

Munakoisoja mozzarellan ja parmesaanin kera (3-4:lle)

- 1-2 ohueksi viipaloitua munakoisoa, itketettynä
- oliiviöljyä voitelemiseen
- 300g tai 3 pss mozzarellaa (palloja), viipaleina
- n. 60g parmesanraastetta
- 2 rkl korppujauhoja
- 1 rkl voita
- persiljaa koristeeksi

Tomaatti-basilikakastike

- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 salottisipulia, hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
- 400g säilöttyjä tomaatteja (kokonaisia tomaatteja tölkissä)
- 1 tl sokeria
- pieni kourallinen tuoreita basilikanlehtiä, suikaleina
- suolaa ja mustapippuria

Aseta munakoisoviipaleet yhteen kerrokseen uunipellille (tai kahdelle), voitele viipaleet oliiviöljyllä ja paista uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta eivät vielä hajoa.

Tee tällä välin tomaatti-basilikakastike. Kuumenna oliiviöljy kattilassa, lisää salottisipulit ja kuullota välillä sekoittaen 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä hetki. Kuullotuksen jälkeen lisää tomaatit mehuineen tölkistä ja muserra ne rikki puulusikalla. Sekoita joukkoon sokeri ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kiehauta, vähennä lämpöä ja anna hautua noin 10 minuuttia, kunnes seos sakenee. Sekoita joukkoon lopuksi basilikanlehdet.

Voitele pienehkö uunivuoka oliiviöljyllä ja laita sen pohjalle puolet munakoisoviipaleista. Lisää päälle puolet mozzarellaviipaleista ja tämän päälle puolet kastikkeesta sekä parmesanraasteesta. Sekoita loppu parmesanraaste korppujauhoihin. Tee kerrokset uusiksi ja lopeta parmesan-korppujauhoseokseen.

Ripottele pintaan voi ja paista 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes kuorrute on kullanruskea. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua ja koristele persiljalla.

Paistettua kanaa ja cashewpähkinöitä

Tämä oli lempiruokaani Thaimaan matkalla, joten kotiin tultuani yritin kovasti visioida, keksiä ja löytää vastaavaa reseptiä tälle ruoalle. Löysinkin tämän ohjeen sitten jossain vaiheessa netistä, en jotenkaan osannut arvata että ruoalle sen tärkeimmän maun antoi seesamiöljy ja osterikastike (oyster sauce). Näiden kahden avulla onnistuin kuitenkin sitten jäljittelemään lähes oikeaa versiota, mitä Thaimaassa söin. Kelpaa toistaiseksi, herkkuruokaa. :)

Paistettua kanaa ja cashewpähkinöitä (noin 4:lle)

- 450g broilerin rintafilettä, maustamatonta
- 2 rkl seesamiöljyä
- 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
- 1 punainen chili, hienonnettuna
- 1 punainen paprika, suikaleina
- 6 pientä kevätsipulia, suikaleina
- 2 rkl osterikastiketta
- 1 rkl soijakastiketta
- 1/2 tl sokeria
- 1-2 dl cashewpähkinöitä maun mukaan
- 1/2 limen mehu
- koristeeksi korianterinlehtiä (hieman hienonnettuna)
- lisäkkeeksi keitettyä ja/tai paistettua riisiä

Leikkaa broilerin rintafileet suikaleiksi ja kuumenna wokpannu. Lisää seesamiöljy, valkosipuli ja chili. Lisää tämän jälkeen broilerin fileesuikaleet ja paista pari minuuttia. Heitä joukkoon suikaloidut paprika ja kevätsipulit ja paista taas pari minuuttia. Lisää sitten osterikastike, soijakastike, sokeri ja cashewpähkinät. Parin minuutin paistamisen jälkeen joukkoon voi puristaa limepuolikkaan mehun, ja ruoan voi tarjota riisin kanssa, annokset voi halutessaan koristella korianterinlehdillä.

Bruschettat ja romainesalaatti

Bruschettat ovat aina yhtä ihania ja herkullisia. Ne ovat mitä parhainta illanviettoherkkua ystävien kesken ja jos niiden kanssa tarjoaa vielä hieman romainesalaattia, niin ah, ruokaelämys on valmis. Tämän reseptin sain kerran tutultani, ja vaikka varsinaisia raaka-aineiden määriä en ole ilmoittanut, niin jokainen osaa varmasti itse soveltaa sopivat määrät kuten parhaaksi katsoo. ;)

Bruschettat

- oliiviöljyä
- valkosipulia
- pieni tavallinen sipuli
- tomaattia
- oliiveja
- aurinkokuivattua tomaattia
- suolaa
- mustapippuria
- basilikaa (tuoretta tai kuivattua)
- parmesaaniraastetta
- vaaleaa leipää, esim. ciabattaa tai muuta kaupan leipomosta ostettua

Silppua ym. aineet aika pieniksi kuutioiksi, mutta myös isommat palat voisivat
olla hauskan näköisiä. Pyörittele sipuleita, tomaatteja ja oliiveja muutaman minuutin öljyssä ja lopuksi lisää mausteet. Öljyä kannattaa laittaa sen verran reilusti, että se vähän imeytyy leipään (tai sivellä öljyä leipäviipaleille suoraan). Täyte leipien päälle ja lopuksi päälle parmesanraastetta ja kuumaan uuniin +250c. Valmiita, kun juusto saanut hiukan väriä (n. 3-5 min.).

Lisäkkeeksi romainesalaattia.

Romainesalaatin kastike

- oliiviöljyä
- viinietikkaa (sen verran, että antaa potkua, n. 1/3 osa öljyn määrästä)
- suolaa
- sokeria (taittamaan suolan ja etikan makua)
- pippuria
- kuivattuja yrttejä (mitä kaapista löytyy, esim.basilikaa/timjamia/rosmariinia)
- sinappia (n. 1/2 tl, ilmankin pärjää, mutta antaa hyvän maun)

Koko show vaikka pieneen lasipurkkiin ja sitten sheikataan tasaiseksi. Tarjoillaan romainesalaatin kanssa, jota löytyy kaupoista mm. ruukkusalaattina.